Allt började 1691 …

… när en fattig Klockare från Skede har promenerat på Klevaberget, så såg han en sten som glittrade, som såg ut som guld. Stenen analyserades. Även om guldinnehållet var lågt, visade det sig att det hade en andel av koppar och bestämde att det skulle vara värt att bryta malm för att extrahera koppar.

Några år senare hade de arbetat sig in i berget uppifrån (dagens Storgruva). 1728 öppnades Lillgruvan en bit bredvid Storgruvan.

1838 visade ett stenprov att malmen innehåller mer nickel än koppar. Från 1845 talar man om den så kallade nickelperioden. Den största mängden nickel utvanns under åren 1876/77. Vid den tidpunkten upptäcktes dock betydligt större nickelfyndigheter med högre nickelhalt i malmen  i Nya Kaledonien, vilket resulterade i ett dramatiskt prisfall. Ändå fortsatte produktionen fram till 1892. Under första världskriget behövdes nickel för ammunitionslegeringar. Gruvan öppnades och elektrifierades 1915. Efter krigets slut 1918 stängdes gruvan 1919.

Under andra världskriget smältes malm från dumpningarna återigen för nickelproduktion för krigsproduktion.

Visningsgruva Kleva Gruva

1991 öppnade Vetlands kommun gruvan som en turistanläggning efter omfattande säkerhetsåtgärder. Arbetet gjordes för att hålla arbetsmiljön så autentisk som möjligt. Sedan 1995 drivs gruvan privat som ett turistföretag.

Fram till 2009 utvecklade familjen Berggren Kleva till en naturnära anläggning med grillplatser, guldvaskning och klättervägg. Maj 2009 togs gruvan över av ett tysk par som har drivit anläggningen  sedan dess. Utvecklingen gick vidare och stället blev som en genuin gruvattraktion.

Varje år från maj till augusti besöker tusentals gäster från Sverige och många andra länder (därav många tyskar och danskar) och går på rundtur i gruvan.  Men de gör också andra aktiviteter som till exempel guldvaskning, skattjakt, hinderbana och klättervägg.

I övrigt är Kleva Gruva inte bara en turistattraktion, utan också livsmiljö för ett större antal fladdermöss som sover i gruvan. Därför är Kleva stängd mellan november och april.

Plats

Kleva Gruva ligger ca 15 km från Vetlanda mitt i skogen på Kleva berget och omges av det vackra Smålandslandskapet med kullar, skogar, enbuskar, sjöar och de typiska röda trähus med vita knutar.

I närheten finns en sjö med badplats. Den populära småstaden Vimmerby, där den berömda författaren Astrid Lindgren tillbringade sin barndom, ligger ungefär en timmes bilresa bort. Där kan du besöka museet bredvid huset där hon föddes, och i Vimmerby hittar du äventyrsparken ”Astrid Lindgrens Värld”, som också är en populär turistattraktion för hela familjen.