Gruvstuga

Kleva Gruva erbjuder inte bara gruvbesök utav även många andra aktiviteter. Du får information om detta i kassan i gruvstugan. Där kan du också köpa souvenirer, godis, korv, glass, kaffe och drycker.

ObsKortbetalning funkar ibland inte på grund av dålig mottagning! Ta med kontanter, tack!

Grillplatser

Vi har 7 grillplatser som alla besökare har möjlighet att låna gratis. Du kan ta med egen mat att grilla eller köpa lokalt producerad korv med bröd eller potatissallad. 

Gruvvandring

Med ficklampa, gummistövlar,skyddande jacka och hjälm på ditt huvud kan du utforska gruvan väldigt bra på egen hand! Vill du veta mer om gruvan kan du köpa till ett guidehäfte i kassan där du får läsa detaljerad information och historia om de olika platserna inne i gruvan. 

Utrustning

Gruvan är iordningsatt för turism men förmedlar tydligt en historisk arbetsmiljö då mycket är bevarat från den tiden då gruvan var i drift.

Vi rekommenderar varma kläder och vattentäta skor, då temperaturen i gruvan endast är mellan + 1°C och + 3 ° C! Det finns också möjlighet att låna gummistövlar, hjälm och ficklampa gratis. Barn får gärna ta med sin cykelhjälm men även det finns att låna. 

Guldvaskningen

Inte långt ifrån Kleva Gruva – i Ädelfors – upptäcktes stora guldfynd – på så vis föddes Smålands Guldrike. Om du är uthållig och skicklig kommer du med lite tur att hitta en eller flera små bitar av guld. Vi visar dig tekniken och allt du hittar kan du ta med hem i ett litet glasrör.

Hinderbana

Här på Kleva finns en hinderbana, där det är fritt fram för både barn och vuxna att röra sig mellan aktiviteterna.

Skattjakt

Speciellt – men inte bara – för barn erbjuder vi skattjakt i gruvan med olika svårighetsgrader (3-6, 7-12, 13-99), vilket gör turen mer spännande. Vi rekommenderar skattjakterna för familjer eller som en gruppaktivitet. Självklart väntar det en liten skatt för den som lyckas! 

Gruppaktiviteter 

Vi erbjuder olika gruppaktiviteter allt ifrån en gruvkamp med olika grenar till att göra en spännande nattrysare då ni får leta ledtrådar i en nedsläckt gruva som slutligen kommer leda er till en skattkista. Det finns även möjlighet att laga mat tillsammans över öppen eld och övernatta i någon av våra stugor eller i bivak.  

Här kan du läsa mer om våra aktiviteter och tveka inte på att kontakta oss så kan vi göra ett upplägg som passar er.

Museum

På gruvområdet finns ett litet museum där du kan titta på bilder och dokument från tiden då gruvan var i drift,  samt utrustning och verktyg från gruvans aktiva period.

Öppettider är samma som för gruvan.

Promenad

Vårt område är rymligt och ligger mitt i skogen. Ta din tid och ta tillfället i akt att ta en promenad upp på berget för att njuta av den magnifika utsikten över skogen. På toppen kan du även se ner i schakten i gruvan och se rester av den brutna malmen. 

Simning och fiske

Cirka 3 km från Kleva Gruva finns en underbar sjö med ett fint badområde, det är lätt att nå via en idyllisk gångväg eller på cykel. Dessutom finns det många fiskeplatser i området, vi visar gärna vart du hittar dem och vart du köper fiskekort. 

Cykel turer

Runt Kleva Gruva och Holsbybrunn finns fina vägar för olika långa cykelturer. Prata med oss i gruvstugan, vi ger dig tips på vägen!

Övernattning

Det finns möjlighet att övernatta på området. Det  finns 4 stugor med 4 sängar vardera att hyra (600 kr per natt och stuga) samt ett bivackläger för upp till 30 personer.  Det finns tillgång till fräscha utedass. 

Om du är intresserad av en övernattning, kontakta oss eller skriv ett mail till info(at)klevagruva.se

Vad mer?

Den lilla staden Vimmerby ligger ungefär en timme bort. Där tillbringade den välkända författaren Astrid Lindgren  sin barndom,  Där hittar du temaparken ”Astrid Lindgrens värld”. 

Lite norr om Vimmerby – vid Södra Vi, finns Vimmerby Adventure – Sveriges största klätterpark.

Eksjö, en av tre svenska trästäder, är inte heller långt borta och definitivt värt ett besök.

Mer tips till aktiviteter av alla slag får du i Gruvstugan, fråg bara!